Logo_KerstMartkorting logo Created with Sketch.

Rust en ruimte in de binnenstad

Onkruid. Het ergerde Ad en Jane mateloos. Na een heerlijke periode in hun huis op Ibiza, werd het stel weer geconfronteerd met een overwoekerde tuin. De oplossing? Verhuizen naar de binnenstad; een appartement, geen tuin en heerlijk middenin het bruisende centrum van het karakteristieke Deventer.

Liefde op het eerste gezicht

Wanneer het stel in een van hun kapsalons hoort over een appartement van Stichting Bergkwartier, een stichting die zich inzet voor het behoud van monumentale panden, besluiten ze de sprong te wagen: “De klant vertelde waar het pand zich bevond en ik was meteen enthousiast over de plek. Toen ik vervolgens hoorde dat er ook een enorm dakterras was, belde ik meteen mijn man op om een bezichtiging te plannen.”

Het bleek liefde op het eerste gezicht. “We kwamen binnen en het was helemaal casco, maar het voelde goed. Het voelde écht goed. De hoge plafonds, de overdaad aan licht en het vele groen in de directe omgeving; net of je de tuin inkeek. Prachtig. We moesten direct beslissen, anders zou deze plek gegarandeerd weg zijn.”

Binnenkijken bij familie Peters

Staal en oud hout

Ad en Jane pakken direct door en besluiten de sprong te wagen. “We hebben er geen moment spijt van gehad. Het huis is, dankzij de hoge ramen, niet alleen prachtig licht, het is ook enorm ruim. We hebben een ontzettend druk werkend leven. Het is dan heerlijk om helemaal tot rust te komen in je eigen huis en het gevoel te hebben: dit is ons huis, dit zijn wij.”

Staal is duidelijk een favoriet materiaal voor de familie Peters, evenals de karakteristieke oude houten balken, die overigens door de vorige bewoners pikzwart waren geschilderd. Jane: “Zo verschrikkelijk jammer. Gelukkig hebben we ze in de originele staat terug kunnen brengen. Deze balken maken het huis juist zo ontzettend karakteristiek. Het maakt dit huis echt óns huis.”

Keuken stalen elementen

Neusje van de zalm

We nemen plaats in de heerlijke open keuken waar Jane regelmatig de meest exclusieve diners voor gasten bereidt. Van saté van eend met een portgembersaus tot gamba’ s in knoflooksaus: het is duidelijk dat Jane voor het neusje van de zalm gaat. In de keuken die exclusief voor het stel is ontworpen, zien we ook het terugkerende element staal. “Juist omdat ik zoveel eters krijg, vond ik een té open keuken niet fijn. Ik wilde er graag iets tussen hebben. Daarom hebben we een stalen constructie laten maken, waarop ik wat dingen kan neerzetten. Op deze manier kijken ze niet op mijn vingers, maar heb ik toch contact met mijn gasten. Margreet heeft trouwens heel goed over de indeling en het ontwerp van de keuken meegedacht en kwam met steengoede ideeën.” Ze werpt een blik op de muur: “Die kleur op de muur hebben we ook op advies van Margreet gekozen: een heel warme kleur grijs van Painting the Past (Capetown). Niet te donker en de marmerlook uit de keuken komt er perfect in terug.”

Keuken stalen elementen

Warmte en gezelligheid

Dat ze zoveel aan de interieurtips van Margreet zouden hebben, kon het stel van tevoren niet vermoeden. “We zijn puur per toeval bij Mart Kleppe terecht zijn gekomen. We reden langs en ik zei tegen mijn man: die zaak ziet er leuk uit, laten we even naar binnen lopen. Al rondlopend door de showroom kwamen er geen andere woorden over onze lippen als ‘prachtig’ en ‘geweldig’. Toen dit huis op ons pad kwam, wisten we dan ook meteen: we moeten als een speer naar Mart Kleppe.”

Hoewel Ad en Jane heel goed wisten wat ze wel en niet wilden, vond Jane het heerlijk om met Margreet te sparren over de beste indeling van de woonkamer en haar advies in te winnen. “Ik had een collage gemaakt hoe het interieur eruit moest zien en dat snapte Margreet meteen. Het moest bij het pand passen, en het moest bij ons passen. Mede dankzij de steengoede ideeën van Margreet hebben wij van dit huis echt ons thuis kunnen maken; een huis dat karakteristiek is en dat warmte en gezelligheid uitstraalt. Precies wat we na een drukke werkdag nodig hebben.”