logo Created with Sketch.

Van oude huisartsenpraktijk tot jongenshuis

Als jong meisje probeerde Eline zo vaak mogelijk met haar hond door de Bloemendaallaan in Barneveld te lopen. “Een goed excuus om weg te dromen bij de prachtige huizen die er stonden.” Nu, jaren later, woont ze, samen met haar man Rijk en zoontjes Bram (12) en Floris (9) en hondje Ollie in de oude huisartsenwoning aan de mooie laan. “Deze woning heeft alles wat we willen.”

Twee jaar geleden verhuisde Eline met haar gezin van Voorthuizen naar Barneveld. Geen vanzelfsprekende keus, aangezien het stel hun jarendertigwoning in Voorthuizen helemaal naar hun zin had opgeknapt. Toch bleef Barneveld, het dorp waar Eline en Rijk elkaar voor het eerst ontmoetten, altijd trekken. “Rijk is hier geboren en getogen, en ook ik heb er jarenlang gewoond. Toen we richting Voorthuizen verhuisden, hebben we altijd tegen elkaar gezegd dat het tijdelijk zou zijn.”

Mart-Eline

Mart-accessoires-binnenkijker-lichtpartij

Opknapper

Door een opdracht van Rijk, die aannemer is, liep het stel enige tijd geleden tegen de oude huisartsenpraktijk aan de Bloemendaallaan aan. “Precies de laan waar ik zo graag wilde wonen. De woning had veel potentie, maar moest echt vanaf de grond gerenoveerd worden. Een lastige keuze, zeker omdat we in Voorthuizen helemaal gesetteld waren en erg gehecht waren geraakt aan ons huis.” Toch besloten Eline en Rijk de sprong te wagen. “We hebben altijd gezegd, als er in de Bloemendaallaan een mooie opknapper vrijkomt, gaan we ervoor. En ja, wie A zegt, moet ook B zeggen”, lacht Eline.

Mart-chair-accessoires-interieur

Mart-accessoires-turquoise

16MART_BARNEVELD_M6Z5228 kopie

Rigoureus

Hoewel de oude dokterswoning er vanbinnen vrij hokkerig en oud-dated uitziet, valt ze direct voor de prachtige lichtinval in de oude praktijk van de woning. “Samen met Rijk heb ik heel wat avondjes gebrainstormd onder het genot van een wijntje over hoe we deze woning konden opknappen. De huisarts had indertijd alle authentieke elementen ‘weggestopt’. Ontzettend jammer natuurlijk. Door zijn rigoureuze aanpak, hebben we ook maar een deel van deze elementen kunnen redden. Zo was de granieten ondervloer niet meer te redden, doordat de gasleiding er doorheen geboord was.” Het stel reist en belt stad en land af om alles in oude glorie te herstellen. “Zo komen de oude en-suitedeuren uit Den Haag, hebben we de authentieke schouw in Haarlem op de kop getikt en vonden we originele paneeldeuren bij een klant van Rijk in de tuin.”

Hoge woonkeuken

Wanneer Rijk en Eline de woning kopen, bestaat de oude dokterswoning uit twee gedeelten: een woonruimte en een praktijkgedeelte met in het midden een gang. “We besloten er één huis van te maken, waarin de twee gedeelten gespiegeld werden opgeknapt. Zo is de oude wachtruimte omgebouwd tot een lichte, hoge woonkeuken, met een groot kookeiland. De oorspronkelijke praktijkruimte wordt met en-suitedeuren gescheiden van de keuken en is nu in gebruik als televisiekamer. Het oude woongedeelte, dat door een gang gescheiden wordt van de keuken, is nu het woongedeelte waar Eline en Rijk vooral ’s avonds hun tijd doorbrengen op de fijne leefbank van Mart, dicht bij de oude open schouw. De woonkamer wordt via en-suitedeuren gescheiden van een lichte erker, die als rustieke leeskamer is ingericht.

Mart-hoge-woonkeuken

Mart-koken-kookeiland

Strak en landelijk

Qua inrichting is het huis een prachtige combinatie van het strakke moderne met een warme landelijke touch. De basiskleuren zijn licht en zacht, terwijl de accessoires hier en daar een zachtgroene touch hebben. Doordat alle kleuren nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd, straalt het huis een unieke rust uit. Alles in het huis is tot in perfectie gestyled, iets waar Eline bijzonder oog voor blijkt te hebben. “De inrichting komt voor het grootste gedeelte bij Mart vandaan. Zijn warme stijl sprak ons direct aan. Ik ben dol op inrichten. De juiste kleuren bij elkaar zoeken, en zorgen dat de decoratie mooi bij elkaar past. Troepjes vind je bij ons niet. Alles is netjes weggestopt in de handgemaakte inbouwkasten. Dat zorgt voor een rustige sfeer in huis.” Ze lacht. “Iets wat je ook wel nodig hebt in een mannenhuishouden.”

Mart-openhaard-wonen-stoer-metaal

Mart-holland-borden-keuken

Lichtpartij

Leefruimte in het huis is voornamelijk de keuken, waar een grote kloostertafel staat, met stoffen stoelen van Mart. De grote glaspui met openslaande deuren zorgt voor een flinke lichtpartij in de keuken. “De keuken is het centrum van ons huis. Hier borrelen we met vrienden, doen we spelletjes met de kinderen, eten en koken we uitgebreid. Aan het eind van de eetkamertafel hebben we een houtkachel laten bouwen in de wand. Deze biedt heerlijke warmte en gezelligheid als we met z’n allen aan tafel zitten.” Naast de kachel is een open kast met stevige planken in de muur weggewerkt. Hierop staan mooie herinneringen en bijzondere accessoires. “Deze planken zijn er pas later gekomen. Bij de inrichting van een huis merk je dat het moet groeien. Elke keer verzinnen we er weer wat bij. Zo groeit het langzaam en wordt het een huis waarin we ons allemaal helemaal thuis voelen.”

Binnen-en-buiten-serre

Bewaren